Emlékév

 2012.04.13. 14:21

Örkény István Emlékév

   100 éve, 1912. április 5-én,  Budapesten született Örkény István Kossuth-díjas író, gyógyszerész, a világirodalmi rangú magyar groteszk próza megteremtője. (Budapest, 1979. június 24.)

Érdekességek:

   A Magyar Nemzeti Bank a „Magyar irodalom alakjai” emlékérme-sorozat negyedik tagjaként Örkény István születésének 100. évfordulójáról emlékezik meg egy 5000 forint névértékű ezüst emlékérmével. Az előoldalon a tervező - Király Vilmos - Örkény műveket sorol fel, középpontjukban az író monogramját helyezte el. A hátoldalon Örkény portréja látható.

   A Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) Örkény István életútját és abszurd írói világát bemutató kiállítás nyílt meg. A "Mi mennyi – Örkény István százéves" című kiállításon az író műveinek jellegzetes hangulatát interaktív eszközökkel idézik meg a szervezők. A tárlat december 31-éig látogatható.

Életrajza, pályafutása:

http://www.orkenyistvan.hu

http://enciklopedia.fazekas.hu/palyakep/magyar/Orkeny.htm

http://www.literatura.hu/irok/xxszazad/euproza/orkeny.htm

http://www.kultura.hu/main.php?folderID=2593

Címkék: emlékév

A bejegyzés trackback címe:

https://jugyumako.blog.hu/api/trackback/id/tr484408992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása