Etan Patz – így hívták azt 6 éves a fiút, aki 1979. május 25-én New Yorkban tűnt el. Ő volt az első gyerek, akinek a fényképe tejes dobozok oldalán is látható volt, és az ő tiszteletére tartják május 25-én az Eltűnt Gyermekek Világnapját.

   A világon összesen nyolc millió család érintett a problémában, az Egyesült Államokban 40 másodpercenként tűnik el egy gyerek.

   2002-ben Európa több országában már megemlékeztek az eltűnt gyermekekről. Az ő érdekükben alakult Európai Föderáció 2004-ben tette közzé felhívását, hogy május 25. világszerte legyen az eltűnt és bántalmazott gyermekek napja. A világnap célja, hogy reflektorfénybe kerüljenek a megelőző stratégiák, és felhívják a figyelmet az országok közötti együttműködés fontosságára. Ahhoz, hogy az eltűnéseket meg lehessen előzni, össze kell fogniuk az oktatási és a szociális területeken dolgozóknak, hatóságoknak és a rendőrségnek egyaránt. Általános probléma, hogy az eltűnt gyermekek nyilvántartása nem egységes.

Magyarországon évente átlagosan több mint hatezer (2011-ben 14 ezer) gyermek eltűnését jelentik be, de 80-90 százalékuk rövid időn belül előkerül, s csak néhány eset okoz komoly gondot a rendőrségnek. Az eltűnt gyermekek keresése, körözése államigazgatási eljárás keretében történik. Ezt ugyan 90 napon belül le kell zárni, de az eltűntek adatai 20 évig folyamatosan benne vannak a keresettek körében. Az elszökött gyerekek körülbelül fele még aznap, legfeljebb másnap megkerül, negyedük több éjszakát, vagy akár egy hetet is távol tölt otthonától.

Az eltűnéshez vezető okok változatosak: az egy-két napon belül megkerülő gyerekek esetében a játékba való belemerülés, a kalandvágy vagy valamilyen apróbb sértődés, veszekedés vezet a szökéshez. Azoknál a gyerekeknél azonban, akik több nap vagy hét után térnek vissza családjukhoz, többnyire az elhanyagoltság, a nyomasztó családi légkör lehet a háttérben. Vannak olyan gyerekek is, akiket szinte elüldöznek otthonról a szülők gorombaságukkal, nyers viselkedésükkel, erőszakoskodásukkal. Ha ilyen családból megy el a gyerek, megkönnyebbülést érez, ezek a gyerekek nem kalandra vágynak, hanem nyugalomra, biztonságra.

Az elcsatangolások gyakori oka a félelem a tanulmányi eredmények miatti esetleges felelősségre vonástól. Az eltűntként körözött gyerekek 40-50 százalékáról derül ki utóbb, hogy iskolai kudarcok miatt indult neki a nagyvilágnak. Nem véletlen, hogy a félévi, illetve év végi bizonyítványosztás idején az átlagnál több eltűnést regisztrálnak a hatóságok. Az otthonról vagy nevelőintézetből elszökött fiatalok pénz és jövedelem nélkül gyermekprostitúció vagy más bűncselekmény potenciális áldozatává válhatnak.

A nyomozóhatóságok mellett több civil szervezet is (Ezer Lámpás Éjszakája, Kék Vonal, Országos Gyermekvédő Liga, Szülők Országos Egyesülete) azzal a céllal folytatja munkáját hazánkban, hogy rávilágítson a gyerekek eltűnésének, szökésének okaira, nagy figyelmet fordítva a preventív intézkedések szükségességére. Kiemelt feladatuk, hogy a gyerekek ne vesszenek el, de ha már bekövetkezett a baj, minél előbb rájuk találjanak. Az eltűntek felkutatásához évek óta segítséget nyújt a televízió (Duna TV) Csellengők című műsora is. Több millió terméket készítenek majd az eltűnt gyerekek képeivel, köztük ásványvizes palackot, tejes dobozt, iskolatejet, valamint plakátokat. A tavaly elindított Tejes doboz akció segítségével kilenc gyermek került elő.

Érdekességek, információk:

http://www.ezerlampasejszakaja.hu/

Címkék: világnapok

A bejegyzés trackback címe:

https://jugyumako.blog.hu/api/trackback/id/tr724544990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása