Megjelent a SZIRÉNA!

 2014.01.24. 14:33

újság 01.jpgMegjelent iskolánk diáklapja a SZIRÉNA!

Keresd a JuGyu honlapján, www.juhaszgy-mako.sulinet.hu - (Diáklap menüpont) vagy a könyvtárban!!!

Ízelítő a tartalomból:

- Versenyek, eredmények

- Ünnepek, rendezvények

   Gólyaavató, Családi Nap, Október 23-i megemlékezés,

   Reformáció Napja, Természettudományos Nap,

   "Nyitott Kapuk" rendezvény, AIDS Világnap,

   Karácsonyi ünnepség

- IDB beszámoló

- Riportok, beszélgetések tanárainkkal

- Megkérdeztük az olvasót ...

A cikkekhez tartozó további fotók megtekinthetők

iskolánk honlapjának GALÉRIA menüpontjában.

 

Címkék: diáklap

A Magyar Kultúra Napja

 2014.01.22. 11:00

január 22. - A Magyar Kultúra Napja

   A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy  - a kézirat tanúsága szerint -  Kölcsey Ferenc, 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén, a Himnusz kéziratát.

   Az emléknappal kapcsolatos megemlékezések, programok lehetőséget adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szentelhessünk évezredes hagyományainknak, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

 

Címkék: emléknap

Új könyvek a könyvtárban

 2013.03.13. 12:03

könyv.png   A budapesti TINTA Könyvkiadó Lőrincze Lajos III. iskolai könyvtárbővítési pályázatán 50%-os kedvezményes pályázati áron szótárakat, enciklopédiákat, szakkönyveket tudott vásárolni intézményünk.

 

A pályázat keretén belül megvásárolt könyvek:

Állatnevek enciklopédiája/Rácz János

Tájszavak/Kiss Gábor, Bató Margit

Rövidítések enciklopédiája/Bicsérdy Gábor

Régi szavak szótára/Kiss Gábor

Retró szótár/Burget Lajos

Magyar ellentétszótár/Temesi Viola

A könyveket keresd a könyvtárban! 

Címkék: könyvtár

Megjelent a SZIRÉNA!

 2012.06.19. 13:08

UJSAG.jpgMegjelent a Sziréna, iskolánk diáklapjának új száma!

Érdekességek a tartalomból:

- Versenyek, eredmények (sport, rendészeti, katasztrófavédelmi, elsősegélynyújtó, versmondó, stb.)

- Kiállítások, képzések

- Ünnepek, rendezvények (karácsony, szalagavató, Juhász Gyula Nap, ballagás, stb.)

- Táborok, kirándulások

- Nappali tagozatos osztályaink

- Iskolánk pedagógusai, munkatársai a 2011/2012. tanévben

- ... anno ... - tanáraink emlékeznek saját szalagavató ünnepségükre

 

 A Sziréna júniusi számát kinyomtatott formában meg lehet rendelni iskolánkban Dr. Ocsovszkiné Joó Judit tanárnőnél vagy Kiss Éva Anna könyvtárosnál.

(Érdeklődni lehet személyesen vagy az iskola bármelyik elérhetőségén.)

Címkék: hírek diáklap

június 7-11.

   A Magyar Örökség-díjas Ünnepi Könyvhetet és a hozzá kapcsolódó Gyermekkönyvnapokat alapítóként szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése minden esztendőben arra törekszik, hogy maradéktalanul valóra váltsa az egész világon példátlan hagyományra visszatekintő irodalmi és könyves ünnep alapítójának, Supka Gézának nyolc és fél évtizede megfogalmazott javaslatát.Az Ünnepi Könyvhét lényege író és olvasója személyes találkozása. Még csak hasonlóra sincs példa sehol a világon. A 83. Ünnepi Könyvhétre 95 hazai és határon túli kiadó 335 újdonságot jelentet meg, kizárólag magyar szerzők köteteit, s ezek közül 46 szól a gyermekeknek.

Címkék: rendezvények

A Nemzeti Összetartozás Napja

 2012.06.04. 09:03

Június 4. - A Nemzeti Összetartozás Napja

   2010. május végén a Parlament az elsők között fogadta el a 2010. évi XLV. törvényt a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről, mely a trianoni békediktátum 90. évfordulójáról megemlékezve a magyarság történetének e szomorú dátumát a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította. A képviselők több mint négyötöde szavazott a jogszabály elfogadása mellett. Az Országgyűlés kinyilvánította, hogy „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

4. §. A Magyar Köztársaság Országgyűlése kötelességének tekinti arra inteni a nemzet ma élő tagjait és a jövendő nemzedékeket, hogy a trianoni békediktátum okozta nemzeti tragédiára mindörökké emlékezve, más nemzetek tagjaiban okkal sérelmeket keltő hibáinkat is számon tartva, s ezekből okulva, az elmúlt kilencven esztendő küzdelmeiben az összefogás példáiból, a nemzeti megújulás eredményeiből erőt merítve, a nemzeti összetartozás erősítésén munkál-kodjanak. Ennek érdekében az Országgyűlés június 4-ét, az 1920. évi trianoni békediktátum napját a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánítja.

Tények, információk:

http://nemzetiosszetartozas.kormany.hu

 

Címkék: emléknap

   Etan Patz – így hívták azt 6 éves a fiút, aki 1979. május 25-én New Yorkban tűnt el. Ő volt az első gyerek, akinek a fényképe tejes dobozok oldalán is látható volt, és az ő tiszteletére tartják május 25-én az Eltűnt Gyermekek Világnapját.

   A világon összesen nyolc millió család érintett a problémában, az Egyesült Államokban 40 másodpercenként tűnik el egy gyerek.

   2002-ben Európa több országában már megemlékeztek az eltűnt gyermekekről. Az ő érdekükben alakult Európai Föderáció 2004-ben tette közzé felhívását, hogy május 25. világszerte legyen az eltűnt és bántalmazott gyermekek napja. A világnap célja, hogy reflektorfénybe kerüljenek a megelőző stratégiák, és felhívják a figyelmet az országok közötti együttműködés fontosságára. Ahhoz, hogy az eltűnéseket meg lehessen előzni, össze kell fogniuk az oktatási és a szociális területeken dolgozóknak, hatóságoknak és a rendőrségnek egyaránt. Általános probléma, hogy az eltűnt gyermekek nyilvántartása nem egységes.

Magyarországon évente átlagosan több mint hatezer (2011-ben 14 ezer) gyermek eltűnését jelentik be, de 80-90 százalékuk rövid időn belül előkerül, s csak néhány eset okoz komoly gondot a rendőrségnek. Az eltűnt gyermekek keresése, körözése államigazgatási eljárás keretében történik. Ezt ugyan 90 napon belül le kell zárni, de az eltűntek adatai 20 évig folyamatosan benne vannak a keresettek körében. Az elszökött gyerekek körülbelül fele még aznap, legfeljebb másnap megkerül, negyedük több éjszakát, vagy akár egy hetet is távol tölt otthonától.

Az eltűnéshez vezető okok változatosak: az egy-két napon belül megkerülő gyerekek esetében a játékba való belemerülés, a kalandvágy vagy valamilyen apróbb sértődés, veszekedés vezet a szökéshez. Azoknál a gyerekeknél azonban, akik több nap vagy hét után térnek vissza családjukhoz, többnyire az elhanyagoltság, a nyomasztó családi légkör lehet a háttérben. Vannak olyan gyerekek is, akiket szinte elüldöznek otthonról a szülők gorombaságukkal, nyers viselkedésükkel, erőszakoskodásukkal. Ha ilyen családból megy el a gyerek, megkönnyebbülést érez, ezek a gyerekek nem kalandra vágynak, hanem nyugalomra, biztonságra.

Az elcsatangolások gyakori oka a félelem a tanulmányi eredmények miatti esetleges felelősségre vonástól. Az eltűntként körözött gyerekek 40-50 százalékáról derül ki utóbb, hogy iskolai kudarcok miatt indult neki a nagyvilágnak. Nem véletlen, hogy a félévi, illetve év végi bizonyítványosztás idején az átlagnál több eltűnést regisztrálnak a hatóságok. Az otthonról vagy nevelőintézetből elszökött fiatalok pénz és jövedelem nélkül gyermekprostitúció vagy más bűncselekmény potenciális áldozatává válhatnak.

A nyomozóhatóságok mellett több civil szervezet is (Ezer Lámpás Éjszakája, Kék Vonal, Országos Gyermekvédő Liga, Szülők Országos Egyesülete) azzal a céllal folytatja munkáját hazánkban, hogy rávilágítson a gyerekek eltűnésének, szökésének okaira, nagy figyelmet fordítva a preventív intézkedések szükségességére. Kiemelt feladatuk, hogy a gyerekek ne vesszenek el, de ha már bekövetkezett a baj, minél előbb rájuk találjanak. Az eltűntek felkutatásához évek óta segítséget nyújt a televízió (Duna TV) Csellengők című műsora is. Több millió terméket készítenek majd az eltűnt gyerekek képeivel, köztük ásványvizes palackot, tejes dobozt, iskolatejet, valamint plakátokat. A tavaly elindított Tejes doboz akció segítségével kilenc gyermek került elő.

Érdekességek, információk:

http://www.ezerlampasejszakaja.hu/

Címkék: világnapok

Eurovíziós Dalfesztivál 2012

 2012.05.23. 08:45

Azerbajdzsán, Baku

2012. május 22. (kedd) - I. elődöntő - Továbbjutott a magyar Compact Disco "Sound of Our Hearts" című dalával!

2012. május 24. (csütörtök) - II. elődöntő - M1 21:00 óra

2012. május 26. (szombat) - Döntő - M1 21:00 óra

A Magyarországot képviselő Compact Disco a 2. előadó a szombati döntőben!

   A fesztivált 1956-os kezdése óta minden évben megtartották, így egyike a leghosszabb ideig tartó televíziós műsoroknak a világon. Ez egyben a világ legnagyobb dalversenye a nézők számát tekintve, melyet az előző években 100 és 600 millió közé tettek.A világ nagy részén közvetítik, Európán kívül, többek közt Ausztráliában, Kanadában, Hongkongban, Indiában, Dél-Koreában, Új-Zélandon és az USA-ban;  annak ellenére, hogy ezek az országok nem vesznek részt a versenyen.

Dalok, hírek, érdekességek:

http://www.eurovision.tv

http://premier.mtv.hu/Rovatok/eurovision.aspx

http://eschungary.hu

http://www.zene.hu

http://www.rd.hu/Tudástár_Eurovíziós_Dalfesztivál

Címkék: zene

Emléknap

 2012.05.10. 08:32

május 10. - A mentők napja Magyarországon

   Galéria

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

125 éve, 1887. május 10-én alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentőegyesület Kresz Géza fővárosi kerületorvos kezdeményezésére. A mentés ügye 1948-ig a társadalmi egyesületek kezében maradt, akkor jött létre az Országos Mentőszolgálat és ez által a mentés állami feladattá vált. 1954-ben a világon elsőként Magyarországon indult rohamkocsi-szolgálat, a légi betegszállító csoport pedig 1958-ban alakult meg. Az első mentős helyszíni újraélesztés sikere az 1963. évhez kötődik. Napjainkban az Országos Mentőszolgálat irányítja a különböző mentőszervezetek működését, szakembereket képez, valamint országszerte oktatja az oxyológiát, azaz a mentéstant. Május 10-ét a szolgálat születésnapjává nyilvánították, ekkor ünnepeljük A MENTŐK NAPJÁT MAGYARORSZÁGON. Ezen a napon kitüntetéseket adnak át az életmentésben élenjáró orvosoknak, mentősöknek, egészségügyi dolgozóknak.

Címkék: emléknap

Emléknap

 2012.05.10. 08:03

május 10.- Madarak és Fák Napja

"...évente egy nap szenteltessék a madarak és fák védelmében." (Herman Ottó)

1902-ben, Chernel István ornitológus szervezett először Magyarországon Madarak és Fák Napját. Az ünnep hivatalos bevezetésére 1906-ban került sor, Herman Ottó javaslatára. Gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter rendeletében előírta az iskolák számára a Madarak és Fák Napjának megszervezését. Ezen a napon eper- vagy más gyümölcsfákat kellett ültetni, illetve öntözni, valamint meg kellett emlékezni a hasznos madarakról is. Ez Magyarországon az egyik leghíresebb madárünnep azóta is. A második világháború után, sokat veszített népszerűségéből, de a kilencvenes évek elejétől ismét egyre többen emlékeztek meg erre a napra. 1996. óta kormányrendelet alapján május 10-én ünnepeljük a Madarak és Fák Napját.

Érdekességek, információk:

A 2012 év madara: az egerészölyv

- Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - http://www.mme.hu

Címkék: emléknap