December 6. : Mikulás napja

 2009.12.06. 16:31

   Eredete: Szent Miklós a kis-ázsiai Myra szent püspöke volt, a keleti egyház máig legtiszteltebb szentje. A legenda szerint egy éjjel három szegény lány ablakába egy-egy arannyal telt erszényt tett, hogy megszabadítsa őket a szegénységtől és tisztességesen férjhez mehessenek.

   Magyarországon a Mikulás-nap szokásai a polgárság megjelenésével alakultak ki, és nagyon valószínű, hogy Ausztriából kerültek hozzánk.

   A gyerekek persze mindig tudni szerették volna, hogy mit csinál a Mikulás, az év többi napján. Így született meg az új legenda, mely szerint a Mikulás a finn Lappföldön lakik, és rénszarvas szánon közlekedik. Az ajándékokat a kitisztított, ablakba állított cipőkbe, csizmákba teszi, december 6-ára virradó éjjel.

Bővebben: www.sulinet.hu/tart/cikk/Sbi/0/34267/1

 

Címkék: ünnepek

A bejegyzés trackback címe:

https://jugyumako.blog.hu/api/trackback/id/tr391578142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nszk 2009.12.06. 17:39:54

Kell valamit vinni, ha megyek?
süti beállítások módosítása