Évforduló

 2010.04.18. 13:44

350 éve, 1660. április 18-án hunyt el Lorántffy Zsuzsanna, I. Rákóczi György erdélyi fejedelem felesége, Lorántffy Mihály zempléni nagybirtokos főnemes és Zeleméri Borbála leánya.

Lorántffy Zsuzsanna kitünő gazda és kertész volt. Nagy pártfogója a kálvinista egyházi és iskolai intézményeknek. A sárospataki kollégium sorsa különösen szívügye volt. Az intézményt a református egyházi és pedagógiai megújulási törekvések központjává építette ki. Neki köszönhető a pataki nyomda létesítése is. (*Ónod, 1600. körül)

Érdekesség:

A tokaji aszú megszületésének krónikája szerint, Lorántffy Zsuzsanna udvari papja, Szepsi Laczkó Máté, aki a nagyasszony birtokán a szőlőtermelést irányította, az akkori hadi események miatt a szüretet novemberig késleltette. A szőlőszemek emiatt összeaszalodtak, így a bor édesebb, más zamatú lett mint eddig.

Címkék: évforduló

A bejegyzés trackback címe:

https://jugyumako.blog.hu/api/trackback/id/tr891931492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása