A Polgári Védelem Világnapja

 2012.03.01. 07:58

Március 1.

40 éve, 1972-ben alakult meg Genfben a Nemzetközi Polgári Védelmi Szervezet. A Polgári Védelem Világnapjának megrendezéséről 1992-ben határoztak.

   A magyar jogalkotásban egy 1935. évi törvény határozta meg először a "légoltalom" (polgári védelem) fogalmát. Az 1936-ban megalakult Légoltalmi Parancsnokság a II. világháború után átalakult. Az 1964-ben Magyar Polgári Védelem nevet viselő katonai jellegű szervezet 1989-ben került a Belügyminisztérium hatáskörébe. A polgári védelem ma már inkább a polgári lakosság mentésére (kitelepítésére, védőfelszereléssel való ellátására) készül fel egy esetleges természeti vagy ember okozta katasztrófa esetén. Az Országgyűlés 1996. áprilisában fogadta el a polgári védelemről szóló törvényt. 2000-ben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság irányítása alá került a tűzoltóság és a polgári védelem. Magyarországon jelenleg önkéntes és köteles polgári védelmi szervezetek vannak.

Hírek, információk:

http://www.katasztrofavedelem.hu

http://www.csongrad.katasztrofavedelem.hu

http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/a_polgari_vedelem_vilagnapja

Címkék: világnapok

A bejegyzés trackback címe:

https://jugyumako.blog.hu/api/trackback/id/tr34255738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása