Advent

 2009.12.01. 16:04

     Az advent (vagy ádvent) a keresztény kultúrkörben a karácsonyt (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól számított időszak. Adventtel veszi kezdetét az egyházi év.

   Az advent szó jelentése „megérkezés”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „Úr eljövetele”.
Advent a karácsony előtti negyedik vasárnappal  – a Szent András napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal – veszi kezdetét, és a karácsony előtti vasárnapig tart.
Advent első vasárnapja, a keresztény egyházi év első napja, mindig november 27. és december 3. közé esik. A december 25-e előtti utolsó vasárnap advent negyedik vasárnapja.
 
Adventi szokások
 
Adventi koszorú
 
   Adventkor a XIX. század óta szokás koszorút készíteni. Az adventi koszorú ősét 1840. körül Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el: egy felfüggesztett szekérkeréken 24 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig. Ezzel jelezte az árvaház gyermekei számára az ünnepig hátralévő időt.
   Magyarországon főleg a második világháborút követő időkben vált szokássá adventi koszorút készíteni.
   A hagyományos adventi koszorú általában örökzöldekből (fenyőágból) készített koszorú, melyet négy gyertyával díszítenek.
A gyertyákat vasárnaponként kell  meggyújtani, minden alkalommal eggyel többet. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, a világosság eljöttének reményét hirdeti.
 
Adventi naptár
 
   A karácsonyi várakozás izgalmát növelve, a  családokban a gyermekeket advent kezdetekor adventi naptárral lepik meg. Ez a "naptár" lehet házikó 24 ablakocskával, de lehet akár 24 zsákocska vagy  ajándékdobozka is. Ezek jelzik a napokat, amelyek karácsonyig hátra vannak. A gyermek pedig úgy élheti át a várakozás örömét, hogy naponta kinyithat egy ablakot, vagy kibonthat egy zsákocskát és kiveheti az ott elrejtett apró ajándékot. Az adventi naptárt egy édesanya találta ki, gyermekének örömére, hogy gyorsabban teljen a várakozás.

Címkék: ünnepek

A bejegyzés trackback címe:

https://jugyumako.blog.hu/api/trackback/id/tr431566589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása